WAT IS
OSTEOPATHIE?

Het lichaam is één geheel

Osteopathie is een erkende behandelwijze waarbij o.a. minder beweeglijke gewrichten, spieren en bindweefsels door middel van hoofdzakelijk zachte handgrepen worden losgemaakt. Wij zien het lichaam als één geheel en weten welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en hoe zij elkaar kunnen beïnvloeden.

Dr. Andrew Taylor Still (1828-1917) wordt gezien als de grondlegger van de osteopathie. Dr. Still, een Amerikaanse arts, stichtte in 1892 ‘The American School of Osteopathy’ en legde daarmee de basis voor de huidige manuele geneeswijzen. In de VS is osteopathie sinds 1966 wettelijk erkend en geïntegreerd in de reguliere medische opleiding. Ook in Engeland heeft osteopathie een lange traditie. In Nederland is osteopathie nog relatief jong en onbekend.

Verstoring van het evenwicht

Het lichaam bestaat uit verschillende structuren die elkaar in evenwicht houden en een natuurlijk vermogen hebben om storingen te verhelpen. Als alles in het lichaam goed beweegt (van botten, spieren, gewrichten, zenuwen, bloedvaten tot ingewanden) dan heeft het lichaam het vermogen om zichzelf te herstellen. Zo kunt u zonder klachten gezond functioneren.

Het evenwicht kan echter verstoord raken door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte, operatie, zwangerschap, bevalling, stress, langdurig verkeerde houdingen, ouderdom of slechte voedingsgewoonten. Het lichaam heeft dan vaak hulp nodig om het evenwicht te herstellen. Wij, osteopaten, verbeteren dan de beweeglijkheid van de verschillende structuren, zodat het lichaam weer in evenwicht raakt en lichamelijke klachten verdwijnen. Wij zien het lichaam als één geheel en weten welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en hoe ze elkaar kunnen beïnvloeden.

Recensies

Maak een afspraak