WAT IS
OSTEOPATHIE?

Oorsprong

Wat is osteopathie? De naam osteopathie komt van osteon (Grieks: weefsel) en pathos (Grieks: lijden). Dit betekent dus letterlijk: ziekte van de weefsels.

Dr. Andrew Taylor Still (1828-1917) wordt gezien als de grondlegger van de osteopathie. Dr. Still, een Amerikaanse arts, stichtte in 1892 ‘The American School of Osteopathy’ en legde daarmee het fundament voor de moderne manuele geneeswijzen. In de VS is osteopathie sinds 1966 wettelijk erkend en geïntegreerd in de reguliere medische opleiding. Ook in Engeland heeft osteopathie een lange traditie. In Nederland is osteopathie nog relatief jong en onbekend.

Het lichaam is een eenheid

Het lichaam bestaat uit verschillende structuren die elkaar in evenwicht houden en een natuurlijk vermogen hebben om storingen te verhelpen. Als alles in het lichaam goed beweegt (van botten, spieren, gewrichten, zenuwen, bloedvaten tot ingewanden) dan heeft het lichaam het vermogen om zichzelf te herstellen. Zo kunt u zonder klachten gezond functioneren.

Het evenwicht kan echter verstoord raken door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte, operatie, zwangerschap, bevalling, stress, langdurig verkeerde houdingen, ouderdom of slechte voedingsgewoonten. Het lichaam heeft dan vaak hulp nodig om het evenwicht te herstellen. Wij, osteopaten, verbeteren dan de beweeglijkheid van de verschillende structuren, zodat het lichaam weer in evenwicht raakt en lichamelijke klachten verdwijnen.

Recensies

Maak een afspraak